Är solceller effektivt?

Solcellernas effektivitet fastställs genom att mäta den energi i form av solljus som solcellerna kan omvandla till elektricitet. Effektiviteten hos solcellerna och den övriga solcellsanläggningen i kombination med förhållande till hur solens strålar träffar panelerna påverkar systemets årliga energiproduktion.

Solpanelers verkningsgrad

Om en solpanel med 20% effektivitet eller verkningsgrad och en yta på 1 m² producerar 200 kWh per år vid test förhållande utsätts den för solstrålning motsvarande 1000 W / m² under 2,74 timmar om dagen. Vanligtvis utsätts solpaneler för solljus längre än så vissa dagar, men i verkliga förhållanden kan solstrålningen vara mindre än 1000 W / m² större delen av dagen. Solceller producerar som mest när solen står som högst på himlen och kommer att producera mindre under molniga förhållanden eller när solen är låg på himlen till exempel under vinterhalvåret.

Är du nyfiken och vill veta mer kring vilken effekt du kan uppskatta få ur ett solcellssystem på en given adress kan man besöka https://ec.europa.eu/jrc/en/pvgis.

Tjänsten tillhandahålls av Joint Research Center (JRC) som är Europeiska kommissionens vetenskap- och kunskapstjänst som anställer forskare för att bedriva forskning för att ge oberoende vetenskaplig rådgivning och stöd till EU: s politik.

Sammanfattning

För att summera hur effektiva solcellerna är beror det på vilken verkningsgrad solcellerna har, vilket normalt är mellan 16-22% och hur mycket solljus eller hur många direkta soltimmar man kan utsätta solcellerna för.
Våra premium solcellspaneler har en verkningsgrad på 18,52% vilket kan anses som ett bra medelvärde.

Ska du köpa nya solcellspaket eller skaffa en solcellsbalkong?

Vi levererar världens första stickproppsanslutna solcellspaket tillverkade av BeON Energy i Portugal och är först i Sverige med solcellsbalkongen. Snabb plug & play installation och går att montera på mark, balkong, fasad eller som en traditionell takinstallation. Läs mer på länkarna nedan och kontakta oss mer än gärna om du vill ha rådgivning. Välkommen till oss på Sun Power Nordic!

Handla Solcellspaket Skaffa Solcellsbalkong

Hela sortimentet

"Behövde en lösning för att få ner driftskostnader i sommarstugan element står på året runt, allt fungerar bra men appen är på engelska och visar elkostnad i euro."

Solcellspaket 1.5kW

- Anders G