Är solceller lönsamt?

Här finns naturligtvis en hel del saker som spelar roll, till exempel vart solcellerna skall användas tex till villa i ett fritidshus eller en lägenhet, storleken på solcellsanläggningen, storleken på huvudsäkringen, antal soltimmar, hur stor effekt du kan plocka ut, totalkostnad för installationen, elpriset och subventioner från regering för att nämna några.

För att göra det så enkelt som möjligt har vi räknat på två exempel, en kalkyl för en solcellsanläggning till ett fritidshus och en kalkyl anpassat för lägenhet.

Villa/Radhus

Källa: Konsumenternas Energimarknadsbyrå, Normal elförbrukning och elkostnad för villa

Totalkostnaden för el per kWh var i snitt ca 154 öre/kWh (1,5 kr/kWh) under 2019 för en vanlig villa i Sverige, med en årlig elförbrukning på ca 20.000 kWh/år, enligt Statistiska centralbyrån.

Om vi räknar på att ett fritidshus drar hälften 10.000 kWh/år, då inkluderas alla kostnader som elnätsavgift, energiskatt, elpris och moms.
Den totala elkostnaden per år är med dessa förutsättningar ca 15.000 kr/år.
En solcellsanläggning från oss på 1,5kW kostar, inklusive moms och frakt 30 999 SEK.

Anläggningen kommer att klara av att producera ungefär 10% av den energi du förbrukar förutsatt av ovannämnda kriterier och med 16A huvudsäkring.

Då betalar anläggningen tillbaka sig över ungefär 20 år.

Våra tekniska lösningar utöver solcellerna bidrar till att minska den totala mängden energi som förbrukas.

Vi levererar ett ekosystem av tillbehör och applikationer bland annat konsumtion och produktion monitorer som kopplas direkt till eluttag eller i mätarskåpet.

Med Smart socket (eSS) kan du enkelt stänga av de apparater du inte använder som drar el och de sparar för ett normalt hushåll upp till 500 kWh per år eller mer beroende på vilken utrustning som är ansluten.

Lägenhet

Källa: Konsumenternas Energimarknadsbyrå, Normal elförbrukning och elkostnad för lägenhet

Statistiska centralbyrån har tagit fram olika typkunder för el, en normal energiförbrukning för en mindre lägenhet är ca 2000 kWh/år och en större bostad använder ca 5000 kWh/år.

Schablonvärdet gäller bostäder som inte använder el för uppvärmning, som el-element eller värmepump.

Totalkostnaden för el per kWh är 251 öre/kWh (2,5 kr/kWh) för en liten lägenhet, som en etta eller en mindre tvåa.

Kostnaden är ca 2,15 kr/kWh i genomsnitt för en större lägenhet.

Då inkluderas alla kostnader och är ett medelvärde av elnätsavgifter, energiskatter, medelvärde på elpris och moms.

Den totala elkostnaden per år är med dessa förutsättningar ca 5.000 kr för en mindre lägenhet och ca 11.000 kr för en större bostad.

Nedan använder vi oss av standardmått för balkong / uteplats enligt tillgänglighetsprincipen som bland annat flertalet kommuner i Stockholm använder sig av. Sedan estimerat antal paneler som bör få plats per balkong/uteplats.

1-2 rok med balkong/uteplats Bredd 200/280 cm x Djup 140 cm x höjd 110 cm
Antal solceller 3-5 stycken = 900-1500W effekt /
Kostnad 23 495 - 30 999:- inklusive moms och frakt / återbetalningstiden ungefär 8-10 år.

3 rok med balkong/uteplats Bredd 230/280 cm x Djup 170/180 cm x Höjd 110 cm Antal solceller 4-5 stycken = 1200-1500W effekt /
Kostnad 23 495 - 30 999:- inklusive moms och frakt / återbetalningstiden ungefär 8-10 år.

4 rok med balkong/uteplats Bredd 280 cm x Djup 200 cm x Höjd 110 cm
Antal solceller 5-7 stycken = 1500-2100 W effekt /
Kostnad 30 999 - 48 995:- inklusive moms och frakt / återbetalningstiden ungefär 8-10 år.

För att summera det gör skillnad vart du placerar dina solceller och hur stor effekt du kan plocka ut, hur din bostadssituation ser ut, elpriset och subventioner från regering. 
Men oavsett är solceller en bra investering som du kommer att kunna ha nytt av under många år av framåt i tiden.

Ska du köpa nya solcellspaket eller skaffa en solcellsbalkong?

Vi levererar världens första stickproppsanslutna solcellspaket tillverkade av BeON Energy i Portugal och är först i Sverige med solcellsbalkongen. Snabb plug & play installation och går att montera på mark, balkong, fasad eller som en traditionell takinstallation. Läs mer på länkarna nedan och kontakta oss mer än gärna om du vill ha rådgivning. Välkommen till oss på Sun Power Nordic!

Handla Solcellspaket Skaffa Solcellsbalkong

Hela sortimentet

"Behövde en lösning för att få ner driftskostnader i sommarstugan element står på året runt, allt fungerar bra men appen är på engelska och visar elkostnad i euro."

Solcellspaket 1.5kW

- Anders G