När uppfanns solceller?

Solceller uppfanns av Alexandre-Edmond Becquerel (24 mars 1820 - 11 maj 1891), känd som Edmond Becquerel. Edmond en fransk fysiker som bland annat studerade solspektrum, magnetism, elektricitet och optik. Han upptäckte solcelleffekten eller solcellens funktionsprincip 1839. Han är också vidare känd för sitt arbete inom luminescens och fosforescens. Son till Antoine César Becquerel och far till Henri Becquerel, som var en av upptäckarna av radioaktivitet.

Världens första solcell

År 1839, vid 19 års ålder, experimenterade Alexandre-Edmond i sin fars laboratorium och skapade då världens första solcellscell. I sitt experiment använde han silverklorid eller silverbromid för att belägga platina elektroderna; när elektroderna var upplysta genererades spänning och ström. På grund av detta arbete har solcellseffekten också varit känd som "Becquerel-effekten".
Becquerel valdes till medlem av Kungliga Vetenskapsakademien 1886.

Vidareutveckling av solcellen

Charles Fritts (1850 - 1903 ) var en amerikanska uppfinnare som krediterades för att skapa den första fungerande Selencellen 1883.
Världens första solpanel med Fritts selenceller installerades 1884 på ett tak i New York City.
Fritts belagda halvledarmaterialet selen med ett extremt tunt lager guld resulterade i att cellerna hade en effektivitet eller verkningsgrad på cirka 1%.
På grund av egenskaperna hos selen i kombination med materialets höga kostnad förhindrade det användning av hans solceller för energiförsörjning. Selenceller hittade dock andra applikationer, till exempel som ljussensorer för exponeringstid i fotokameror, där de var vanliga långt in på 1960-talet. Solceller blev senare mer praktiska energiförsörjning efter att Russell Ohls utvecklade kiselceller som nådde effektivitet över 5% på 1950- / 1960-talet.
År 2006 hade de bästa kiselsolcellerna en verkningsgrad över 40% med ett industriellt genomsnitt över 17%. (Källa: Wikipedia).

Ska du köpa nya solcellspaket eller skaffa en solcellsbalkong?

Vi levererar världens första stickproppsanslutna solcellspaket tillverkade av BeON Energy i Portugal och är först i Sverige med solcellsbalkongen. Snabb plug & play installation och går att montera på mark, balkong, fasad eller som en traditionell takinstallation. Läs mer på länkarna nedan och kontakta oss mer än gärna om du vill ha rådgivning. Välkommen till oss på Sun Power Nordic!

Handla Solcellspaket Skaffa Solcellsbalkong

Hela sortimentet

"Behövde en lösning för att få ner driftskostnader i sommarstugan element står på året runt, allt fungerar bra men appen är på engelska och visar elkostnad i euro."

Solcellspaket 1.5kW

- Anders G