Solceller - Hur stor anläggning behövs?

För att beräkna kring storlek på sin solcellsanläggning finns det flera saker som kan vara bra att tänka till på vi har listat några saker vi tycker är viktiga,

Vilken kapacitet behövs i förhållande till förbrukning?
Enligt en undersökning gjord av RISE för Energimyndighetens Testlab för att undersöka ett 40-tal mindre solcellsinstallationer i syfte att beskriva hur den svenska marknaden för i första hand villaanläggningar konstateras följande,

Påfallande många har en ganska bestämd uppfattning om investeringens lönsamhet och uppger att de är mycket tillfreds med att anläggningen kommer att vara betald inom (oftast) 10-12 år med en rak pay off-beräkning. Detta är dock avhängigt av hur länge skatteavdraget på 0,6 kr/ kWh såld överskottsel är tillgängligt eftersom villaägarna ofta har ett överskott på 60-70
procent av sin årliga elproduktion ( Källa Rapport: 2019-12-22 9P04225-04 Besiktningar av mindre solcellsanläggningar i drift)

I de fall man inte vill ha överkapacitet på sin producerade el kan man tänka att dimensionera sin anläggning därefter och välja en mindre anläggning.

Hur stor yta finns tillgänglig för solceller, tak eller markmontering?
Den vanligaste typen av solcellsmontering är takmonterade solcellssystem.

Eftersom beslutet att placera solpaneler på taket ofta fattas av yrkesverksamma som inte har en bakgrund inom takläggning, kanske de inte är medvetna om svårigheterna och kostnaderna att utföra underhåll före eller utbyte när väl solcellspanelerna väl är på plats. Här vilar ett stort ansvar på fastighetsägaren att känna till sina egna förutsättningar när man utvärderar ett befintligt tak för en potentiell solcellsanläggning. Här är bland annat viktigt att se över faktorer som takets bärförmåga, typ av tak och lutning, takets ålder och skick, bygghöjd samt beräkna vind och andra belastningar.

Markmonterad solcellsanläggning

Om du inte har tillgång till ett perfekt tak med rätt lutning som är riktat rakt söderut eller i västläge men har utrymme på marken på fastigheten med mycket solsken, kan det vara goda förutsättningar för markmonterade solceller.

När det gäller att planera sin solcellsanläggning för att genererar så mycket el som möjligt är den största faktorn naturligtvis att maximera solens exponering på panelerna. Av denna anledning installeras solpaneler bäst i söderläge, sedan västläge.

Om ditt tak inte har söderläge eller får mycket skugga under dagen, kan du behöva fler paneler för att nå den önskade effekten kring planerad kapacitet.
Eller välja en teknik som är mer optimerad för skuggade förhållanden och använda dig av till exempel en plug-in mikroväxelriktare. 

Markmonterade paneler kan enkelt pekas i optimal riktning för solens exponering och med vår teknik även spridas ut över hela din fastighets mest soliga platser.

Viktigt att säkerställa för ett markmonterat system är med en säker konstruktion till exempel i ett betongfundament eller förstärka installationen på annat sätt. Våra aluminiumramar som följer med i alla våra kompletta solcellspaket är konstruerade för att klara av påfrestningar kring vind och snö upp med tryck från baksidan av panelen på 240 kg / m2 och från framsidan på 540 kg / m2.

Instruktionsvideo för markmontering

Fasad och balkong/altan monterad solcellsanläggning som alternativ,

Alternativa lösningar för montering som följer med alla våra solcellspaket, är fasadmonterade eller möjlighet att montera solcellspaketen på sin altan eller balkong. Här bör man känna till sina egna förutsättningar när man utvärderar vara man placerar sin solcellsanläggning. Faktorer som bärförmåga, lutning och andra belastningar bör has i åtanke om man planerar att använda sig av ett flertal solcellspaneler.

Instruktionsvideo för balkongmontering

Sammanfattning

Så för att summera ovan, flera olika faktorer spelar in för att bestämma sig kring storlek på anläggning. Befinner man sig i planeringsstadiet och vill ha en oberoende uppfattning kring vilken kapacitet man tänker välja på sin solcellsanläggning rekommenderar vi att besöka våra FAQ och använda sig av solcellskalkylatorn (fungerar bäst på dator/surfplatta).

Solcellskalkylatorn är framtagen av JRC, EU Kommissionens gemensamma forskningscentrum som stöder EU:s beslutsfattande genom oberoende och evidensbaserad vetenskaplig rådgivning.

Ska du köpa nya solcellspaket eller skaffa en solcellsbalkong?

Vi levererar världens första stickproppsanslutna solcellspaket tillverkade av BeON Energy i Portugal och är först i Sverige med solcellsbalkongen. Snabb plug & play installation och går att montera på mark, balkong, fasad eller som en traditionell takinstallation. Läs mer på länkarna nedan och kontakta oss mer än gärna om du vill ha rådgivning. Välkommen till oss på Sun Power Nordic!

Handla Solcellspaket Skaffa Solcellsbalkong

Hela sortimentet

"Behövde en lösning för att få ner driftskostnader i sommarstugan element står på året runt, allt fungerar bra men appen är på engelska och visar elkostnad i euro."

Solcellspaket 1.5kW

- Anders G